Ken ik mantelzorgers?

Het aantal mensen met dementie neemt toe en dus ook het aantal mantelzorgers. In gesprek met Helga Neessen (mantelzorgmakelaar), Gerben Jansen (Casemanager dementie) en Annemarie Schouten (Trainer Martha Flora Hippocampus) vertellen deze experts wat mantelzorg is, wat erbij komt kijken en een aantal andere praktische zaken voor mantelzorgers.Wat is mantelzorg en wat voor taken horen daar precies bij?

Annemarie Schouten: ,,Mantelzorg is een hele specifieke vorm van zorg. Het is een vorm waarbij je zorgt voor iemand waarmee je een persoonlijke relatie hebt.Het zijn niet alleen de zorgtaken die je op je krijgt, maar als mantelzorger ga je zelf ook een proces door.’’

Gerben Jansen : ,,Mantelzorgers die zorgen voor mensen met dementie is heel erg zwaar. Het is heel lastig om het met een partner te bespreken. De patiënt is heel erg beperkt en weten niet goed wat met zichzelf aan de hand is. Ze spelen vaak mooi weer.’’

Helga Neessen: ,,Het begint vaak met een boodschap doen voor de persoon met dementie en de zorg die breidt zich steeds vaker uit. De taken van een mantelzorger zijn ontzettend uiteenlopend. Het kunnen huishoudelijke taken zijn, maar ook verpleegkundige taken, zoals het toedienen van medicijnen. Vrijwilligers kunnen veel makkelijker uit dit proces stappen, maar voor mantelzorgers is dit niet het geval, omdat ze een persoonlijke band hebben met de patiënt. Het kan heel zwaar ervaren worden.

Hoe organiseer ik mantelzorg naast mijn andere activiteiten? Waar krijg ik allemaal mee te maken?

Gerben Jansen : ,,Het vraagt om het toepassen van time managment. Je hebt naast je gezin ook de taak als mantelzorger. Sommige mensen die miskijken zich op de verantwoordelijkheden die bij een mantelzorger horen. Er zit een heel verwerkingsproces bij. Tips voor het goed organiseren van mantelzorg naast mijn andere activiteiten:
1. Bezoeksschema maken
2. Groepsapp maken, wat als steun gebruikt kan worden
3. Casemanager raadplegen die je ondersteuning kan bieden
4. Bijeenkomsten volgen van bijvoorbeeld Alzheimer Nederland
5. Durf hulp te vragen.’’

Hoe kan je overbelasting als mantelzorger herkennen?

,,Je kunt lichamelijke klachten herkennen zoals hoofdpijn, vermoeidheid of hyperventilatie. Verder kan je psychische signalen opvangen als je irritatie, piekeren of lusteloosheid herkent. Tenslotte zijn er ook gedragsmatige signalen zoals rusteloosheid of toenemend gebruik van kalmerende middelen, aldus Gerben Jansen.

10 tips van Annemarie Schouten om overbelasting te voorkomen:

1. Praat met anderen over uw zorg en uw onzekerheden.
2. Breng een bezoek aan één van de 230 Alzheimer Nederland cafés.
3. Schakel op tijd hulp in van vrienden, familie of van professionals.
4. Verzamel informatie over dementie. Verdiepen in de ziekte, laat je er beter mee omgaan.
5. Neem contact op met het WMO-loket van de gemeente waar uw naaste met dementie woont.
6. Volg een mantelzorgcursus, na te vragen bij de zorgverzekeraar.
7. Neem contact op met de organisatie voor mantelzorgondersteuning.
8. De persoon die u kende zit in de mens met dementie. Ga op zoek en geniet van de momenten waarop u hem weer ontdekt.
9. Wees zuinig op uzelf.
10. Het CZ hulpteam biedt u een luisterend oor.

Voor mantelzorg bestaat geen algemene vergoeding, maar er zijn wel mogelijkheden. Deze zijn te vinden in uw zorgverzekering, mantelzorger betalen via PGB, parkeerbeleid en vergoedingen en mantelzorgwaardering, aldus Gerben Jansen.

Wilt u meer informatie over mantelzorg en wilt u een uitzending bekijken waarin dit verteld wordt en een aantal polls en filmpjes bekijken, dan kan dat op:
http://player.companywebcast.com/medicinfocz/20170126_1/nl/player  van de CZ.

Plaats een reactie