Wat is het beeld dat mensen hebben van dementie?

Dementie blijkt nog steeds een erg onderschatte ziekte. Uit mijn anonieme enquête wordt duidelijk dat 50% van de ondervraagden denkt dat er in 2050 maar een ruime 350.000 mensen dementie heeft.
Hieruit wordt duidelijk dat mensen dus nog niet beseffen hoeveel mensen daadwerkelijk dementie gaan krijgen, want dit aantal wordt bijna het dubbele.
Nu al kent 70% iemand in zijn naaste omgeving die leeft met dementie, verschillend van de eerste fase tot de laatste fase. Ook zijn er mensen die iemand hebben gekend met dementie en deze persoon inmiddels is overleden.

De impact van de ziekte is erg groot op mensen. 4 op de 10 geeft aan de overledene persoon met dementie te herinneren, zoals degene was tijdens de ziekte.
Dit betekent dat het beeld dat heerst bij deze mensen dus is, zoals hij of zij eigenlijk niet echt was. Het beeld van de ziekte overheerst.
Iemand reageert:,,Verschillende familieleden van me hebben dementie of hebben dementie gehad en de ziekte veranderd de persoonlijkheid van de mensen helemaal. Ik probeer de mensen wel te herinneren zoals ze vroeger waren, maar dit is heel lastig. Dat beeld van de laatste jaren blijft toch hangen.”

Alle mensen die de enquête hebben ingevuld weten wel wat de ziekte dementie inhoudt. Iedereen heeft als overeenkomst in zijn of haar antwoord: een ziekte waarbij je veel vergeet.
Wel vinden mensen het lastig om aan te geven wat het verschil is tussen dementie en Alzheimer en meerdere details over de ziekte weet ook niet iedereen.
Het verschil tussen dementie en Alzheimer is dat Alzheimer de bekendste vorm van dementie is, terwijl veel mensen denken dat het aparte ziektes zijn.
Ook zijn er nog veel vraagtekens onder de mensen of de ziekte erfelijk is en of ongezond leven de kans vergroot dat je dementie krijgt.
80% van de mensen denkt dat dementie erfelijk is in elk geval van dementie. Dit is niet het geval, want dementie kan alleen erfelijk zijn in sommige gezinnen als het voorkomt op jonge leeftijd.
Dit komt dus weinig voor en dementie is in de meeste gevallen niet erfelijk, in tegenstelling tot wat veel mensen denken.
Verder is ongezond leven wel een risicoverhogende factor voor het krijgen van dementie, maar dit geldt natuurlijk niet alleen voor deze ziekte.
Voor ziektes als kanker geldt hetzelfde, ongezond leven is bij veel ziektes een risicoverhogende factor.

Wanneer je dementie denkt te herkennen vinden mensen erg lastig, maar dit is in het algemeen erg lastig.
,,Dementie herken je pas in een later stadium, aldus Thomas Verrijp.” Dit geeft aan dat de meningen erg verdeeld zijn over wanneer je dementie echt kunt herkennen.
Een ander iemand reageert namelijk : ,,Dit kunnen verschillende symptomen zijn waaraan je het herkent. Zo kan je het zien aan persoonlijksverandering of vergeetachtigheid al zien.”
De eerste fase van dementie is dus erg onduidelijk te herkennen, vandaar dat een diagnose gemiddeld 14 maanden duurt.

Onder de mensen heerst er ook een slecht beeld van de zorg die geboden wordt aan mensen met dementie.
Het rapport cijfer dat uit de enquête naar voren komt is een drie. Mensen vinden het erg dat met name na de decentralisatie van de zorg er weinig individuele aandacht is voor de patiënt.
Zo reageert iemand : ,,Ik vind het erg hoe iedereen gewoon op een kluitje wordt gestopt.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s